Drenajul limfatic
Drenajul limfatic permite aplicarea terapiei cu accent pe tratamentul limfoedemelor extremitatilor si imbunatatirea circulatiei acestora. Functioneaza pe principiul compresiunii pneumatice intermitente (presoterapie).
Masajul extremitatilor are loc pe baza compresiei manecilor umflate cu aer, catre care aerul comprimat este trimis de la unitatea principala (compresor) prin furtun. Fiecare maneca este compusa din mai multe compartimente independente, care sunt umflate in cicluri predefinite in functie de diagnosticul pacientului.
Dupa multe studii de specialitate, presoterapia pneumatica intermitenta este cea mai eficienta metoda in tratamentul problemelor legate de sistemul limfatic.
Ce este masajul limfatic?
Masajul limfatic activeaza circulatie limfei de-a lungul vaselor limfatice. Aceste vase sunt responsabile pentru colectarea si eliminarea toxinelor din tesuturi. Aproximativ patru litri de fluid curg prin sistemul limfatic zilnic in conditii normale. Sistemul limfatic joaca un rol important in sistemul imunitar al omului.
Masajul limfatic utilizeaza principii anatomice si fiziologice despre sistemul circulator uman. Stimuleaza activitatea vaselor limfatice, usureaza trecerea limfei in locurile afectate si accelereaza metabolismul in tesut.
BTL-Lymphastim functioneaza pe principiul compresiei pneumatice (presoterapie), adica utilizeaza presiune inalta ce activeaza drenajul limfatic. Masajul zonei are loc pe baza mansoanelor umflate cu aer, catre care aerul comprimat este trimis din unitatea principala (compresor), prin sistemul de furtunuri. Umplerea compartimentelor individuale ale manecilor special in interval prestabilite formeaza o presiune cu avansare lenta. Se creeaza unde de presiune blande si ritmice. Aerul este dat afara la sfarsitul ciclului. Presoterapia pneumatica este perceputa de pacienti ca o metoda de tratament foarte placuta si eficienta. In zonele tratate apare un sentiment de usurare.
Care sunt beneficiile terapiei cu masaj limfatic?
- Este echipamentul de terapie fizica specializat mai ales pe tratamentul edemelor, prevenirea si tratarea durerilor;
- Corpul nu este incarcat cu medicamente;
- Se bazeaza pe principiul compresiunii pneumatice intermitente;
- Fiecare aplicator consta in mai multe compartimente de aer independente, care sunt umflate in cicluri predefinite in functie de diagnosticul pacientului;
- Aplicarea presoterapiei este benefica in procesul de vindecare a corpului uman;
- Este parte integrata a proceselor de recuperare si regenerare din zilele noastre.
Masajul limfatic poate fi aplicat atat in domeniul medical cat si estetic.
MEDICAL:
- Insuficienta venoasa;
- Sindrom de Tunel Carpian (pre si post operator);
- Sindromul Reynaud;
- Neuropatie, Nevralgie;
- Ischemie arteriala periferica a membrelor inferioare;
- Angiopatie diabetica;
- Acrocianoza;
- Sindromul algodistrofic;
- Edeme cronice;
- Artroza;
- Guta, holartita;
- Obezitate;
- Dereglari trofice ale pielii;
- Oncologioce (post extractive tumora, ganglioni afectati, radioterapie);
- Ingrijire posttraumatica;
- Postmicrodiscectomie.
ESTETICA:
- Celulita;
- Prevenirea varicelor;
- Lipoedem;
- Sindromul picioarelor nelini?tite (sindromul Ekbom);
- Detoxifiere;
- Regenerare;
- Ingrijire post lipoabsorbtie.
WELLNESS: Convalescenta – distorsiune;
- Tenalgie (sindromul umarului inghetat, sindrom patelar);
- Regenerare (imbunatatiri in metabolizarea acidului lactic)
- Imbunatatire trofica la nivel dermal
Efecte biologice ale masajului limfatic
Sistemul circulator este un sistem care transporta nutrienti, gaze si toxine de la si catre celule pentru a lupta impotriva afectiunilor si pentru a ajuta la stabilizarea temperaturii corpului si mentinerea PH-ului. Acest sistem poate fi vazut strict ca o retea de distributie sange, dar unii considera sistemul circulator drept o componenta a sistemului cardiovascular, care distribuie sangele si sistemul limfatic, care distribuie limfa.
Doua tipuri de fluid circula in sistemul circulator: sangele si limfa. Sangele, inima si vasele de sange formeaza sistemul cardiovascular. Limfa, nodulii limfatici si vasele limfatice formeaza sistemul limfatic. Sistemul cardiovascular si sistemul limfatic formeaza sistemul circulator.
Mici vase limfatice se grupeaza in vase din ce in ce mai mari si intorc limfa in fluxul sangelui prin golirea in venele subclavie. Daca vasele limfatice sunt deteriorate ca urmare a unor rani, infectii etc, limfa nu mai are unde sa curga si se acumuleaza in tesut.
Drenajul limfatic utilizeaza informatii anatomice si fiziologice ale sistemului circulator. Stimuleaza in principal activitatea canalelor limfatice, reinnoirea limfei in zone critice, imbunatateste circulatia sangvina si accelereaza schimbul de fluide corporale.
Contraindicatii
- Neuropatie si plexopatie acute;
- Edem pulmonar acut;
- Trauma acute ale tesuturilor moi;
- Tromboflebita acuta;
- Boli cardiovasculare necompensate;
- Epilepsie;
- Erizipel;
- Stari febrile;
- Glaucom;
- Insuficienta hepatica sau renala;
- Boli infectioase;
- Tromboze venoase profunde cunoscute sau suspectate;
- Limfangita;
- Procese oclusive in zona masajului limfatic;
- Osteosinteza sau inlocuirea articulatiilor in zona tratata;
- Pacemaker;
- Dureri de cauza necunoscuta in zona abdominala;
- Graviditate patologica;
- Tumori.